So. Dub 20th, 2024

Než začnete číst ohledně tématu – NEzkoušejte to doma, neriskujte to! NIKDY nenanášejte na jakýkoliv čip spojený s chladičem nic jiného, než certifikovanou kvalitní teplovodivou pastu!

 Dnes jsem opravil počítač ZUBNÍ PASTOU

Dnes dojdu ke klientovi a počítač se zapne a hned sám od sebe vypne…Problém. Mám s sebou zdroj, mám sebou šroubováky a všechny různé věci, co Vás napadnou, když Vám někdo zavolá, že „počítač nejde“, ale nemám tak důležitou věc, jako je teplovidová pasta…Přitom jich mám doma asi 9.

Smůla. Vidím, že na procesoru je kousíček, zbytek zaschnuté pasty a chci to hned vyřešit. V tu chvíli mě to napadlo.

A teď si zkuste vybavit situaci. Iťák Vám přijde opravit počítač a pak se Vás zeptá : „máte zubní pastu?“ Uživatel odpovídá překvapeně: „Ano?“ a vy ji tak s trochou nejistoty berete a nanášíte na procesor.

A proč jsem si byl tak jistý?

Pokud nemáte základní desku z roku 2003, ale alespoň ročník 2005 počínaje socketem 754/939/AM2 u AMD, nebo 478/775 u Intelu, tak již u těchto generací procesorů byl buď procesor, nebo deska, anebo obojí vybaveny tepelným čidlem a BIOS desky je schopen sledovat teplotu procesoru a v případě přehřátí celý počítač vypnout a tím chránit komponenty před poškozením. (škoda že to spousta grafických karet neumí dodnes).

Vím, že dnes už pravděpodobně nestihnu tu pastu vyměnit, ale pomohl jsem si získat čas do dalšího dne, protože když jsem měl pastu chvíli na prstu, cítil jsem, jak každou chvilkou pasta zasychá. A předpokládám, že až pasta zaschne, CPU bude mít s vedením tepla problémy a možná se bude zase vypínat.

Teď má procesor Amd Athlon 64 x2 5000+ 2,6Ghz v Idle teplotu 50°C v LOAD byla teplota kolem 62°C MAX. Což je na boxovaný chladič a zubní pastu vcelku slušný výkon.

Ještě jdu preventivně ověřit jestli je vše v BIOSU nastaveno správně, ať mám jistotu, že by se při přehřátí PC fakt vypnulo. U některých AMDčkovských desek se to totiž dalo při resetu CMOSu vypnout.

Budu situaci sledovat a řeknu Vám, kdy se klient zase ozve. Já to preventivně chci vyřešit dříve a stavit se ještě zítra.

No a trošku humoru na závěr: 9 z 10 iťáků doporučuje zubní pastu Colgate nebo Glister. 😉

Doporučím tento zdroj, benchmark, Zubní pasta vs. oříšková pomazánka

Získal jsem zubní pastou čas, kde sehnat normální teplovodivou pastu?

Níže vkládám svůj affiliate link. Nemusíte ho následovat, nemusíte na něj nic koupit, ale pokud vás článek pobavil, nebo vám připomněl vaše horké chvilky u počítače se zubní pastou, budu rád, když mě podpoříte nákupem přes tento odkaz:

Aktuální cena ARCTIC MX-4 2019 2 g ACTCP00007B v českých e-shopech: Kč – Kč (Zdroj: Heureka.cz, )

Rodinné balení 65 gramů pasty, aby vám už nikdy nedošla teplovodivá pasta

Totéž, co předchozí nadpis, jen za své peníze dostanete 65 gramů pasty, to už vám fakt nikdy nedojde, pokud neskládáte 10 počítačů denně: (pro grafiky i procesory, snadno stíratelná a nahraditelná jinou, takže v případě použití této pasty na procesor nepřijdete o záruku, jako se např. děje u kovových past, které nepoužívám a ani jeden z těchto odkazů NENÍ kovová pasta)

Aktuální cena ARCTIC MX-2 2019 65 g ACTCP00006B v českých e-shopech: Kč – Kč (Zdroj: Heureka.cz, )
Avatar

By mirra

Hardwaru a počítačům se věnuji již od roku 2003. Za tu dobu jsem poskládal stovky počítačů, opravil tisíce počítačů a vyřešil nespočetně problémů, vad a chyb, se kterými se setkávali uživatelé. Od roku 2005 se zabývám servery, zejména těmi herními, v roce 2007 jsem se začal věnovat Valve Source SDK level designu, který šel od roku 2009 k ledu kvůli studiu Informatiky na univerzitě. Podílel jsem se chvíli i na provozu síťové laboratoře MENDELU, dnes spravuji cca 30 serverů/diskových polí na univerzitě, řeším IT v malých a středních firmách tak, aby firmy ušetřily nemalé částky při zlepšení kvality a soustředím se na snižování nákladů na IT od licencí až po hardware, software, provádím konsolidace a audity platnosti licencí, které firmám šetří rovněž nemalé peníze. Z velkých firem spravuji s dalšími kolegy 8000 serverů po celé Evropě a tato práce mě nesmírně baví, protože se vše musí automatizovat a nabízí mi to možnost trénovat další evropské jazyky od Angličtiny, přes Němčinu až po Italštinu.

3 thoughts on “Když dojde teplovodivá pasta na procesor? Co zkusit zubní pastu?”
  1. Trochu starší článek, ale nemohl jsem si pomoct… Před třemi lety jsem vyměnil chladící pastu za zubní a nemůžu si prostě stěžovat, procesor udržuje teplotu bez problému celé tři roky 😀 Shodou okolností mám stejný typ procesoru jako váš klient a můžu říct že jste odvedl skvělou práci… 😀

    1. Tady nezbývá, než souhlasit. Ještě nedávno jsem dával nouzově zubní pastu na hodně topící socket FM2+ a tam klient po pár dnech říkal, že musel pastu obnovovat. Ale podle mě měl nějaký defektní topící kus procesoru, nebo nějak divně upevněný chladič, protože co jsem se bavil s kolegy, tak většina z nich, kdo někdy zubní pastu na procesor nasadila, s tím vydrželi i několik měsíců bez problémů.

  2. Zdravím a omlouvám se že otravuji 😀 když použiji zubní pastu místo teplovodivé tak jaké nevýhody mě budou čekat a mám pár otázek.
    1) Mohu pastu použít i na grafiku ?
    2) Jak dlouho vydrží ?
    3) a dá se použít i na notebooky ?
    4) a jak vyřešit problém se zasycháním zubní pasty aby déle vydržela ?
    Budu moc rád za odpověť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

one + fifteen =