Pá. Bře 29th, 2024

Skvělý návod i s obrázky zde.

 

Ve zkratce. Stopnete se na grubu, dojedete do výběru na recovery režimu a tam kde máte napsáno ro single dopíšete init=/bin/bash

dáte CTRL + X, enter a začne Vám to bootovat do single uživatelského režimu bez nutnosti přihlášení. Tím to ale nekončí.

Dáte si df -Th, tam Vám to vypíše partitionu, kterou máte přimountovanou zatím jen pro čtení. V mém případě LVM jsem měl /dev/dm-0, tedy v mém případě jsem napsal:

mount -o remount,rw /dev/dm-0 /

Pak stačí napsat:

 passwd

Resetnete si heslo, já pak dal exit (protože ani halt -p, ani reboot či shutdown -r 0 nefunguje. a protože to bylo na virtuálce, tak jsem se s tím moc nepáral a potom co mi to už nic nedělalo, tak jsem virtuálku na tvrdo killnul a znovu nastartoval a už vše jede tak jak má. 😉

 

Neberu žádnou zodpovědnost ani záruku za to, jakou škodu či problémy si tím můžete způsobit, jen ukazuji jak jsem to udělal v mém případě.

Enjoy 😉

Avatar

By mirra

Hardwaru a počítačům se věnuji již od roku 2003. Za tu dobu jsem poskládal stovky počítačů, opravil tisíce počítačů a vyřešil nespočetně problémů, vad a chyb, se kterými se setkávali uživatelé. Od roku 2005 se zabývám servery, zejména těmi herními, v roce 2007 jsem se začal věnovat Valve Source SDK level designu, který šel od roku 2009 k ledu kvůli studiu Informatiky na univerzitě. Podílel jsem se chvíli i na provozu síťové laboratoře MENDELU, dnes spravuji cca 30 serverů/diskových polí na univerzitě, řeším IT v malých a středních firmách tak, aby firmy ušetřily nemalé částky při zlepšení kvality a soustředím se na snižování nákladů na IT od licencí až po hardware, software, provádím konsolidace a audity platnosti licencí, které firmám šetří rovněž nemalé peníze. Z velkých firem spravuji s dalšími kolegy 8000 serverů po celé Evropě a tato práce mě nesmírně baví, protože se vše musí automatizovat a nabízí mi to možnost trénovat další evropské jazyky od Angličtiny, přes Němčinu až po Italštinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

two × 1 =