Út. Dub 16th, 2024

Dnes jsem odhalil slušnou chybu v jednom cronu, tak se Vám s tím pochlubím a vypíchnu zároveň nejčastější zbytečné chyby.

 

Když voláte skript z cronu, tak si pohlídejte následující:

1)  Sedí mi počet hvězdiček? Maximum hvězdiček může být 5 a tedy každou minutu, každou hodinu, každý den v měsíci, každý měsíc, každý den v týdnu.

3 3 * * * root /root/.cron-scripts/zalohuj.sh

2) Není ideální spouštět některé skripty za roota kvůli bezpečnosti!

3) Sedí mi cesta? Má soubor správná práva pro spouštění?

4) Když už soubor spustím a volám v něm další skript třeba ./dalsi.sh dal jsem si předtím cestu explicitně na cd /cesta/ke/skriptu/kde/se/naleza/prave/spusteny/skript/zalohuj.sh ? Jen kvůli takové hovadině se mi stalo, že se mi to nespustilo. Takže dávejte si na to bacha!

5) Než dáte skript na ostro do praxe, dejte si ho spustit každou minutu, ať víte, že to fakt dělá, co to dělat má. Není nic horšího, než když zjistíte po měsíci, že se někde objevil problém, se kterým jste nepočítali. A ještě horší je docházející místo na disku a nějaké „zálohování“, které jste zkrátka nedotáhli do konce.

6) Buďte schopni dát za svoje bash skripty ruku do ohně! (když už je spouštíte přes cron).

7) Kdybyste nabyli podezření, že je něco divného, zkuste to vypnout a zapnout! [IT crowd]

pomocí: /etc/init.d/cron restart

8) Kdyby to neběželo, tak:

SHELL=/bin/sh

zaměňte za

SHELL=/bin/bash

v /etc/crontab a restartujte cron pomocí: /etc/init.d/cron restart

Enjoy 😉

 

 

Avatar

By mirra

Hardwaru a počítačům se věnuji již od roku 2003. Za tu dobu jsem poskládal stovky počítačů, opravil tisíce počítačů a vyřešil nespočetně problémů, vad a chyb, se kterými se setkávali uživatelé. Od roku 2005 se zabývám servery, zejména těmi herními, v roce 2007 jsem se začal věnovat Valve Source SDK level designu, který šel od roku 2009 k ledu kvůli studiu Informatiky na univerzitě. Podílel jsem se chvíli i na provozu síťové laboratoře MENDELU, dnes spravuji cca 30 serverů/diskových polí na univerzitě, řeším IT v malých a středních firmách tak, aby firmy ušetřily nemalé částky při zlepšení kvality a soustředím se na snižování nákladů na IT od licencí až po hardware, software, provádím konsolidace a audity platnosti licencí, které firmám šetří rovněž nemalé peníze. Z velkých firem spravuji s dalšími kolegy 8000 serverů po celé Evropě a tato práce mě nesmírně baví, protože se vše musí automatizovat a nabízí mi to možnost trénovat další evropské jazyky od Angličtiny, přes Němčinu až po Italštinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

15 + 14 =